Go 4 Quiz | A quiz site for all
Menu
  • Current Affairs
  • Countries
  • India
  • USA
  • UK
  • Science
  • Literature
  • Lists
  • More…
    • Sports & Games
      • Cricket
      • Cricket World Cup 2015
      • Cricket World Cup 2011
      • Football
      • Hockey
      • Olympic Games
      • Tennis
    • Art
    • Hollywood
    • Bollywood
    • Religion
    • Bible Quizzes
    • Grammar
    • Organisations
    • Economics
    • Mughal Empire
    • Kings and Queens
    • Terms of Use
    • Privacy Policy
    • Disclaimer
    • External Links Policy
Menu
Dmitri Shostakovich Quiz

Dmitri Shostakovich Quiz Questions and Answers

Posted on September 30, 2025 by Mauvin Sequeira

Q1. In which year was Dmitri Shostakovich born?
A. 1900
B. 1906
C. 1912
D. 1918
Answer: B. 1906

Q2. In which city was Shostakovich born?
A. Moscow
B. Kiev
C. St. Petersburg
D. Odessa
Answer: C. St. Petersburg

Q3. What was Shostakovich’s primary instrument as a performer?
A. Violin
B. Piano
C. Cello
D. Clarinet
Answer: B. Piano

Q4. Which of Shostakovich’s symphonies is known as the “Leningrad Symphony”?
A. Symphony No. 5
B. Symphony No. 6
C. Symphony No. 7
D. Symphony No. 11
Answer: C. Symphony No. 7

Q5. What was the primary inspiration for Shostakovich’s Symphony No. 7?
A. The Russian Revolution
B. The Siege of Leningrad during World War II
C. The death of Lenin
D. The Bolshevik uprising
Answer: B. The Siege of Leningrad during World War II

Q6. Which of Shostakovich’s operas caused significant controversy with Soviet authorities?
A. The Nose
B. The Gamblers
C. Lady Macbeth of the Mtsensk District
D. Orango
Answer: C. Lady Macbeth of the Mtsensk District

Q7. What was the title of the article in Pravda that criticized Shostakovich’s opera Lady Macbeth of the Mtsensk District?
A. “Chaos Instead of Music”
B. “A Betrayal of Soviet Art”
C. “Music Against the People”
D. “The Fall of Modernism”
Answer: A. “Chaos Instead of Music”

Q8. How many symphonies did Shostakovich compose?
A. 10
B. 12
C. 15
D. 18
Answer: C. 15

Q9. Which Shostakovich symphony is subtitled “The Year 1905”?
A. Symphony No. 5
B. Symphony No. 10
C. Symphony No. 11
D. Symphony No. 13
Answer: C. Symphony No. 11

Q10. Which work by Shostakovich was written as a satire of Soviet bureaucracy?
A. The Bolt
B. The Nose
C. The Gadfly
D. The Golden Age
Answer: B. The Nose

Q11. Which of Shostakovich’s compositions was dedicated to the victims of fascism and war?
A. String Quartet No. 8
B. String Quartet No. 9
C. String Quartet No. 10
D. String Quartet No. 11
Answer: A. String Quartet No. 8

Q12. What was the nickname given to Shostakovich’s Symphony No. 5?
A. The Heroic Symphony
B. The Revolutionary Symphony
C. A Soviet Artist’s Reply to Just Criticism
D. The People’s Symphony
Answer: C. A Soviet Artist’s Reply to Just Criticism

Q13. Which Shostakovich symphony includes a setting of poems by Yevgeny Yevtushenko?
A. Symphony No. 12
B. Symphony No. 13
C. Symphony No. 14
D. Symphony No. 15
Answer: B. Symphony No. 13

Q14. What is the subtitle of Shostakovich’s Symphony No. 13?
A. Babi Yar
B. The Year 1917
C. October
D. To the Victims of War
Answer: A. Babi Yar

Q15. Which of Shostakovich’s works is a ballet about a football team?
A. The Bolt
B. The Golden Age
C. The Limpid Stream
D. The Young Guard
Answer: B. The Golden Age

Q16. In which year did Shostakovich die?
A. 1965
B. 1970
C. 1975
D. 1980
Answer: C. 1975

Q17. Which Shostakovich work is known for its use of the “DSCH” musical motif, representing his initials?
A. Symphony No. 10
B. Piano Trio No. 2
C. Violin Concerto No. 1
D. String Quartet No. 8
Answer: D. String Quartet No. 8

Q18. Which of Shostakovich’s compositions was written for the 1962 film Hamlet?
A. Suite for Hamlet
B. Hamlet Suite
C. Music for Hamlet
D. Hamlet Overture
Answer: B. Hamlet Suite

Q19. What was Shostakovich’s role during the Siege of Leningrad?
A. Soldier
B. Radio broadcaster
C. Fire warden
D. Medical volunteer
Answer: C. Fire warden

Q20. Which of Shostakovich’s works was premiered posthumously?
A. The Gamblers
B. Orango
C. The Nose
D. The Bolt
Answer: B. Orango

Q21. Which Soviet composer was a close contemporary and friend of Shostakovich?
A. Igor Stravinsky
B. Sergei Prokofiev
C. Aram Khachaturian
D. Nikolai Myaskovsky
Answer: D. Nikolai Myaskovsky

Q22. What was the primary genre of Shostakovich’s Piano Trio No. 2?
A. Chamber music
B. Orchestral music
C. Vocal music
D. Solo piano music
Answer: A. Chamber music

Q23. Which Shostakovich work is a suite derived from a film about a 19th-century Italian revolutionary?
A. The Counterplan
B. The Gadfly Suite
C. Alone
D. New Babylon
Answer: B. The Gadfly Suite

Q24. Which of Shostakovich’s symphonies was criticized for being too “light” and not serious enough by Soviet authorities?
A. Symphony No. 5
B. Symphony No. 7
C. Symphony No. 9
D. Symphony No. 11
Answer: C. Symphony No. 9

Q25. Which of Shostakovich’s compositions is a set of 24 preludes and fugues for piano?
A. 24 Preludes, Op. 34
B. 24 Preludes and Fugues, Op. 87
C. Piano Sonata No. 2
D. Piano Concerto No. 1
Answer: B. 24 Preludes and Fugues, Op. 87

 

Please share this quiz:

Related Posts:

  • Max Bruch Quiz
    Max Bruch Quiz Questions and Answers
  • Cello Quiz
    Cello Quiz Questions and Answers
  • Antonin Dvorak Quiz
    Antonin Dvorak Quiz on Questions and Answers
  • Clarinet Quiz
    Clarinet Quiz Questions and Answers
  • Aram Khachaturian Quiz
    Aram Khachaturian Quiz Questions and Answers
  • Alexander Scriabin Quiz
    Alexander Scriabin Quiz Questions and Answers
Category: Music

Post navigation

← Franz Liszt Quiz Questions and Answers
Joseph Haydn Quiz Questions and Answers →

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

  • Africa (3)
  • Argentina (4)
  • Art (36)
  • Australia (23)
  • Awards (112)
  • Bollywood (85)
  • Business (4)
  • Canada (10)
  • China (5)
  • Christianity (366)
    • Bible Quizzes (33)
    • Popes (240)
  • Countries (238)
  • Cricket (120)
    • ICC Cricket World Cup 2011 (9)
    • ICC Cricket World Cup 2015 (22)
  • Current Affairs (162)
  • Discoveries and Inventions (15)
  • Economics (2)
  • Egypt (2)
  • Explorers and Navigators (7)
  • Football (120)
  • France (69)
  • General Knowledge Quizzes (131)
  • Germany (34)
  • Grammar (5)
  • History (262)
  • Hollywood (104)
  • India (210)
  • Iran (1)
  • Islam (3)
  • Israel (8)
  • Italy (19)
  • Japan (4)
  • Konkani (1)
  • Lists (28)
  • Literature (349)
  • Movies (667)
  • Mughal Empire (6)
  • Music (371)
  • Nobel Prize Winners (138)
  • Olympics (41)
  • Organisations (39)
  • Pakistan (7)
  • Philippines (1)
  • Philosophy (4)
  • President of USA (38)
  • Pulitzer (4)
  • Religion (358)
  • Rulers Emperors Monarchs Kings Queens (80)
  • Russia (14)
  • Saints (130)
  • Science (157)
    • Animals (10)
    • Planets (10)
  • Sports & Games (806)
    • Chess (3)
    • Golf (81)
    • Hockey (116)
    • Tennis (256)
      • Australian Open (13)
      • French Open (14)
      • US Open (15)
      • Wimbledon (2)
    • Wrestlers (153)
  • Technology (13)
  • TV Shows (138)
  • United Kingdom (178)
  • USA (295)
  • USSR (14)
  • Wonders of the World (2)
  • Tony Jacklin Quiz Questions and Answers
  • Denny Shute Quiz Questions and Answers
  • Jimmy Demaret Quiz Questions and Answers
  • Leo Diegel Quiz Questions and Answers
  • Tommy Fleetwood Quiz Questions and Answers

Literature Quizzes

  • List of William Shakespeare’s Complete Plays
  • The Adventures of Cipollino Quiz
  • American born Chinese Quiz
  • The Graveyard Book Quiz
  • The Velveteen Rabbit Quiz
  • The Black Brothers Quiz
  • The Snowman Quiz
  • Danny the Champion of the World Quiz
  • Little House in the Big Woods Quiz
  • Moominvalley in November Quiz

Bible Quizzes

  • Mary Magdalene Quiz
  • Herod Agrippa II Quiz
  • Herod Agrippa I Quiz
  • Herod Antipas Quiz
  • Herod Quiz
  • Bible Quizzes | Elijah Quiz
  • Bible Quizzes | Joseph Quiz
  • Bible Quizzes | Judith Quiz
  • Bible Quizzes | Aaron Quiz
  • Bible Quizzes | Moses Quiz

Music

  • Tubular Bells Quiz Questions and Answers
  • Phonograph Quiz Question and Answers
  • Pungi Quiz Questions and Answers
  • Sarod Quiz Questions and Answers
  • Shehnai Quiz Questions and Answers
  • Ektara Quiz Questions and Answers
  • Guzheng Quiz Questions and Answers
  • Sarangi Quiz Questions and Answers
  • Tabla Quiz Questions and Answers
  • Dholak Quiz Questions and Answers

Hollywood

  • Gone with the Wind Quiz
  • Marlon Brando Quiz
  • Sean Connery Quiz
  • Bruce Lee Quiz
  • Marilyn Monroe Quiz
  • Ronald Reagan Quiz
  • Elvis Presley Quiz
  • Vivien Leigh Quiz
  • Superman Quiz
  • Kim Kardashian Quiz

Bollywood

  • Ashok Kumar Quiz
  • Raj Kapoor Quiz
  • Jeetendra Quiz
  • Test Your Rajesh Khanna Knowledge: The Ultimate Fan Quiz
  • Test Your Dev Anand Knowledge: The Ultimate Dev Anand Quiz
  • Test Your Knowledge: The Ultimate Shreyas Talpade Quiz
  • Test Your Knowledge: The Uday Chopra Quiz
  • Test Your Tushar Kapoor Knowledge: Ultimate Fan Quiz
  • Suniel Shetty Quiz Challenge
  • Test Your Knowledge: The Ultimate Emran Hashmi Movie Quiz

History

  • Edward VIII Quiz
  • Pauline Bonaparte Quiz
  • Clement Attlee Quiz
  • Theodore Roosevelt Quiz
  • Franklin Roosevelt Quiz
  • Charles De Gaulle Quiz
  • Haroon Al Rashid Quiz
  • William Taft Quiz
  • George V Quiz
  • Papua New Guinea Quiz

Lists

  • List of William Shakespeare’s Complete Plays
  • List of Nobel Laureates
  • List of world countries and their capitals
  • List of 50 states of United States of America, their capitals, abbreviations and nicknames
  • List of India’s Political Leaders – 1
  • List of “The Nobel Prize in Chemistry” Winners
  • List of APEC Member Economies
  • List of “The Nobel Prize in Physiology or Medicine” Winners
  • List of Bharat Ratna Award Recipients
  • List of Dadasaheb Phalke Award Recipients

Music

  • Tubular Bells Quiz Questions and Answers
  • Phonograph Quiz Question and Answers
  • Pungi Quiz Questions and Answers
  • Sarod Quiz Questions and Answers
  • Shehnai Quiz Questions and Answers

About Us | Contact Us

Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use

Sitemap

© 2007-2026 www.go4quiz.com | The content is copyrighted to Vincent Augustine D'Souza and is not to be reproduced on other web and blog sites, books, magazines, print and electronic media.