Go 4 Quiz | A quiz site for all
Menu
  • Current Affairs
  • Countries
  • India
  • USA
  • UK
  • Science
  • Literature
  • Lists
  • More…
    • Sports & Games
      • Cricket
      • Cricket World Cup 2015
      • Cricket World Cup 2011
      • Football
      • Hockey
      • Olympic Games
      • Tennis
    • Art
    • Hollywood
    • Bollywood
    • Religion
    • Bible Quizzes
    • Grammar
    • Organisations
    • Economics
    • Mughal Empire
    • Kings and Queens
    • Terms of Use
    • Privacy Policy
    • Disclaimer
    • External Links Policy
Menu
Tubular Bells Quiz

Tubular Bells Quiz Questions and Answers

Posted on January 12, 2026January 12, 2026 by Mauvin Sequeira

Q1. What is another common name for tubular bells in orchestral settings?
A. Glockenspiel
B. Chimes
C. Mark tree
D. Celesta
Answer: B. Chimes

Q2. Tubular bells belong to which family of musical instruments?
A. String
B. Wind
C. Percussion
D. Keyboard
Answer: C. Percussion

Q3. What material are the tubes of orchestral tubular bells typically made from?
A. Wood
B. Brass or steel
C. Glass
D. Aluminum
Answer: B. Brass or steel

Q4. How is the pitch of each tube in a set of tubular bells primarily determined?
A. By its diameter
B. By its material
C. By its thickness
D. By its length
Answer: D. By its length

Q5. What is the standard orchestral range for tubular bells?
A. C3 to G4
B. F4 to C6
C. C4 to F5
D. G3 to D5
Answer: C. C4 to F5

Q6. Many professional sets of tubular bells extend the upper range to which note?
A. C5
B. G5
C. A5
D. F6
Answer: B. G5

Q7. Tubular bells are typically struck with mallets that have heads made of what materials?
A. Rawhide or plastic
B. Metal or wood
C. Felt or yarn
D. Rubber or sponge
Answer: A. Rawhide or plastic

Q8. Where on the tube are tubular bells usually struck to produce the best tone?
A. At the bottom end
B. In the middle
C. On the top edge
D. At the suspension point
Answer: C. On the top edge

Q9. Tubular bells were originally developed to imitate the sound of which type of bells?
A. Handbells
B. Church bells
C. Sleigh bells
D. Cowbells
Answer: B. Church bells

Q10. Which composer is believed to have been the first to score for tubular bells in an orchestral work in 1886?
A. Giuseppe Verdi
B. Giacomo Puccini
C. Hector Berlioz
D. Arthur Sullivan
Answer: D. Arthur Sullivan

Q11. In which Arthur Sullivan work did tubular bells first appear orchestrally?
A. The Golden Legend
B. Tosca
C. Il Trovatore
D. Symphonie Fantastique
Answer: A. The Golden Legend

Q12. Which innovative American manufacturer is credited with popularizing orchestral tubular bells in the early 20th century?
A. John Harrington
B. J.C. Deagan
C. Mike Oldfield
D. Yamaha
Answer: B. J.C. Deagan

Q13. Compared to real church bells, tubular bells offer greater what in performance?
A. Volume
B. Sustain length
C. Harmonic complexity
D. Rhythmic precision
Answer: D. Rhythmic precision

Q14. Tubular bells are often used in orchestras primarily for what purpose?
A. Adding tonal color
B. Playing fast melodies
C. Providing bass lines
D. Sustaining chords
Answer: A. Adding tonal color

Q15. Which famous 1973 album by Mike Oldfield prominently features tubular bells?
A. Dark Side of the Moon
B. Tubular Bells
C. The Exorcist Soundtrack
D. The Planets
Answer: B. Tubular Bells

Q16. The opening theme of which 1973 horror film is based on Mike Oldfield’s Tubular Bells?
A. Halloween
B. The Omen
C. The Exorcist
D. Psycho
Answer: C. The Exorcist

Q17. In Hector Berlioz’s Symphonie Fantastique, tubular bells are sometimes used in which movement to evoke funeral bells?
A. First movement
B. Third movement
C. Fifth movement
D. Fourth movement
Answer: C. Fifth movement

Q18. Which composer’s opera Tosca (1900) features tubular bells?
A. Giacomo Puccini
B. Giuseppe Verdi
C. Richard Wagner
D. Georges Bizet
Answer: A. Giacomo Puccini

Q19. Tubular bells differ from wind chimes in that they are primarily what?
A. Untuned
B. Tuned to specific pitches
C. Blown by air
D. Made of glass
Answer: B. Tuned to specific pitches

Q20. Unlike traditional church bells, tubular bells have identical what, aiding harmonic clarity?
A. Tops and bottoms
B. Diameters
C. Materials
D. Suspensions
Answer: A. Tops and bottoms

Q21. A sustain pedal on some tubular bells allows control over what?
A. Volume
B. Pitch bending
C. Damping
D. Mallet hardness
Answer: C. Damping

Q22. Which percussion instrument is sometimes confused with tubular bells but consists of metal bars in a keyboard layout?
A. Vibraphone
B. Glockenspiel
C. Xylophone
D. Marimba
Answer: B. Glockenspiel

Q23. Tubular bells are classified as what type of instrument due to producing sound through vibration of the material itself?
A. Aerophone
B. Chordophone
C. Idiophone
D. Membranophone
Answer: C. Idiophone

Q24. Modern manufacturers like Adams and Kolberg are known for producing high-quality tubular bells with features such as what?
A. Adjustable damping pedals
B. Built-in amplifiers
C. Automatic tuning
D. Wireless mallets
Answer: A. Adjustable damping pedals

Q25. The perceived “strike tone” in tubular bells is primarily determined by which vibrational modes?
A. Modes 1, 2, and 3
B. Modes 4, 5, and 6
C. Modes 2, 3, and 4
D. Modes 5, 6, and 7
Answer: B. Modes 4, 5, and 6

Please share this quiz:

Related Posts:

  • Bell Quiz
    Bell Quiz Questions and Answers
  • Celesta Quiz
    Celesta Quiz Questions and Answers
  • Xylophone Quiz
    Xylophone Quiz Questions and Answers
  • The Giving Tree Quiz
    The Giving Tree Quiz
  • Triangle Quiz
    Triangle Quiz Questions and Answers
  • Sam Wood Quiz
    Sam Wood Quiz Questions and Answers
Category: Music

Post navigation

← Current Affairs 9 January,2026 Quiz
Current Affairs 10 January, 2026 Quiz →

Leave a Reply Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categories

  • Africa (3)
  • Argentina (4)
  • Art (36)
  • Australia (23)
  • Awards (112)
  • Bollywood (85)
  • Business (4)
  • Canada (10)
  • China (5)
  • Christianity (366)
    • Bible Quizzes (33)
    • Popes (240)
  • Countries (238)
  • Cricket (120)
    • ICC Cricket World Cup 2011 (9)
    • ICC Cricket World Cup 2015 (22)
  • Current Affairs (162)
  • Discoveries and Inventions (15)
  • Economics (2)
  • Egypt (2)
  • Explorers and Navigators (7)
  • Football (120)
  • France (69)
  • General Knowledge Quizzes (131)
  • Germany (34)
  • Grammar (5)
  • History (262)
  • Hollywood (104)
  • India (210)
  • Iran (1)
  • Islam (3)
  • Israel (8)
  • Italy (19)
  • Japan (4)
  • Konkani (1)
  • Lists (28)
  • Literature (349)
  • Movies (667)
  • Mughal Empire (6)
  • Music (371)
  • Nobel Prize Winners (138)
  • Olympics (41)
  • Organisations (39)
  • Pakistan (7)
  • Philippines (1)
  • Philosophy (4)
  • President of USA (38)
  • Pulitzer (4)
  • Religion (358)
  • Rulers Emperors Monarchs Kings Queens (80)
  • Russia (14)
  • Saints (130)
  • Science (157)
    • Animals (10)
    • Planets (10)
  • Sports & Games (803)
    • Chess (3)
    • Golf (78)
    • Hockey (116)
    • Tennis (256)
      • Australian Open (13)
      • French Open (14)
      • US Open (15)
      • Wimbledon (2)
    • Wrestlers (153)
  • Technology (13)
  • TV Shows (138)
  • United Kingdom (178)
  • USA (295)
  • USSR (14)
  • Wonders of the World (2)
  • Leo Diegel Quiz Questions and Answers
  • Tommy Fleetwood Quiz Questions and Answers
  • Hal Sutton Quiz Questions and Answers
  • Paul Azinger Quiz Questions and Answers
  • Dave Stockton Quiz Questions and Answers

Literature Quizzes

  • List of William Shakespeare’s Complete Plays
  • The Adventures of Cipollino Quiz
  • American born Chinese Quiz
  • The Graveyard Book Quiz
  • The Velveteen Rabbit Quiz
  • The Black Brothers Quiz
  • The Snowman Quiz
  • Danny the Champion of the World Quiz
  • Little House in the Big Woods Quiz
  • Moominvalley in November Quiz

Bible Quizzes

  • Mary Magdalene Quiz
  • Herod Agrippa II Quiz
  • Herod Agrippa I Quiz
  • Herod Antipas Quiz
  • Herod Quiz
  • Bible Quizzes | Elijah Quiz
  • Bible Quizzes | Joseph Quiz
  • Bible Quizzes | Judith Quiz
  • Bible Quizzes | Aaron Quiz
  • Bible Quizzes | Moses Quiz

Music

  • Tubular Bells Quiz Questions and Answers
  • Phonograph Quiz Question and Answers
  • Pungi Quiz Questions and Answers
  • Sarod Quiz Questions and Answers
  • Shehnai Quiz Questions and Answers
  • Ektara Quiz Questions and Answers
  • Guzheng Quiz Questions and Answers
  • Sarangi Quiz Questions and Answers
  • Tabla Quiz Questions and Answers
  • Dholak Quiz Questions and Answers

Hollywood

  • Gone with the Wind Quiz
  • Marlon Brando Quiz
  • Sean Connery Quiz
  • Bruce Lee Quiz
  • Marilyn Monroe Quiz
  • Ronald Reagan Quiz
  • Elvis Presley Quiz
  • Vivien Leigh Quiz
  • Superman Quiz
  • Kim Kardashian Quiz

Bollywood

  • Ashok Kumar Quiz
  • Raj Kapoor Quiz
  • Jeetendra Quiz
  • Test Your Rajesh Khanna Knowledge: The Ultimate Fan Quiz
  • Test Your Dev Anand Knowledge: The Ultimate Dev Anand Quiz
  • Test Your Knowledge: The Ultimate Shreyas Talpade Quiz
  • Test Your Knowledge: The Uday Chopra Quiz
  • Test Your Tushar Kapoor Knowledge: Ultimate Fan Quiz
  • Suniel Shetty Quiz Challenge
  • Test Your Knowledge: The Ultimate Emran Hashmi Movie Quiz

History

  • Edward VIII Quiz
  • Pauline Bonaparte Quiz
  • Clement Attlee Quiz
  • Theodore Roosevelt Quiz
  • Franklin Roosevelt Quiz
  • Charles De Gaulle Quiz
  • Haroon Al Rashid Quiz
  • William Taft Quiz
  • George V Quiz
  • Papua New Guinea Quiz

Lists

  • List of William Shakespeare’s Complete Plays
  • List of Nobel Laureates
  • List of world countries and their capitals
  • List of 50 states of United States of America, their capitals, abbreviations and nicknames
  • List of India’s Political Leaders – 1
  • List of “The Nobel Prize in Chemistry” Winners
  • List of APEC Member Economies
  • List of “The Nobel Prize in Physiology or Medicine” Winners
  • List of Bharat Ratna Award Recipients
  • List of Dadasaheb Phalke Award Recipients

Music

  • Tubular Bells Quiz Questions and Answers
  • Phonograph Quiz Question and Answers
  • Pungi Quiz Questions and Answers
  • Sarod Quiz Questions and Answers
  • Shehnai Quiz Questions and Answers

About Us | Contact Us

Privacy Policy | Disclaimer | Terms of Use

Sitemap

© 2007-2026 www.go4quiz.com | The content is copyrighted to Vincent Augustine D'Souza and is not to be reproduced on other web and blog sites, books, magazines, print and electronic media.