Q1. In which city and country was Andrei Vasilevskiy born?
A. Moscow, Russia
B. Tyumen, Russia
C. St. Petersburg, Russia
D. Ufa, Russia
Answer: B. Tyumen, Russia
Q2. What is Andrei Vasilevskiy’s exact date of birth?
A. July 25, 1994
B. June 25, 1993
C. August 15, 1995
D. May 12, 1994
Answer: A. July 25, 1994
Q3. How tall is Andrei Vasilevskiy?
A. 6f 2in
B. 6f 3in
C. 6f 4in
D. 6f 5in
Answer: C. 6f 4in
Q4. Which NHL team selected Andrei Vasilevskiy in the 2012 NHL Entry Draft?
A. Florida Panthers
B. Tampa Bay Lightning
C. Washington Capitals
D. New York Rangers
Answer: B. Tampa Bay Lightning
Q5. In which round and overall pick was Vasilevskiy chosen in the 2012 NHL Draft?
A. 1st round, 10th overall
B. 1st round, 19th overall
C. 2nd round, 35th overall
D. 1st round, 25th overall
Answer: B. 1st round, 19th overall
Q6. What is one of Andrei Vasilevskiy’s most commonly used nicknames?
A. The Wall
B. Iron Curtain
C. The Russian Rocket
D. Big Cat
Answer: D. Big Cat
Q7. Which hand does Andrei Vasilevskiy catch with?
A. Right
B. Left
C. Either (ambidextrous)
D. He switches depending on the situation
Answer: B. Left
Q8. In which two consecutive years did Vasilevskiy win the Stanley Cup with the Tampa Bay Lightning?
A. 2018 and 2019
B. 2019 and 2020
C. 2020 and 2021
D. 2021 and 2022
Answer: C. 2020 and 2021
Q9. Which individual award did Vasilevskiy win as the most valuable player of the 2021 Stanley Cup Playoffs?
A. Conn Smythe Trophy
B. Hart Memorial Trophy
C. Calder Memorial Trophy
D. Bill Masterton Trophy
Answer: A. Conn Smythe Trophy
Q10. In which season did Andrei Vasilevskiy win his first Vezina Trophy?
A. 2017–18
B. 2020–21
C. 2019–20
D. 2018–19
Answer: D. 2018–19
Q11. In which season did Vasilevskiy win his second Vezina Trophy?
A. 2023–24
B. 2024–25
C. 2025–26
D. 2022–23
Answer: C. 2025–26
Q12. What jersey number does Andrei Vasilevskiy wear for the Tampa Bay Lightning?
A. 30
B. 35
C. 88
D. 1
Answer: C. 88
Q13. Approximately how many regular-season NHL wins did Vasilevskiy have through the 2025–26 season?
A. Approximately 300
B. Approximately 370
C. Approximately 420
D. Approximately 250
Answer: B. Approximately 370
Q14. What was Vasilevskiy’s career regular-season goals-against average (GAA) through the 2025–26 season?
A. 2.50
B. 2.20
C. 2.75
D. 2.35
Answer: A. 2.50
Q15. What. was Vasilevskiy’s career regular-season save percentage through the 2025–26 season?
A. .905
B. .910
C. .925
D. .917
Answer: D. .917
Q16. How many regular-season shutouts did Vasilevskiy record through the 2025–26 season?
A. 28
B. 35
C. 42
D. 50
Answer: C. 42
Q17. Vasilevskiy led the NHL in wins for how many consecutive seasons beginning in 2017–18?
A. Three
B. Four
C. Five
D. Six
Answer: C. Five
Q18. Which international tournament did Vasilevskiy help Russia win gold in 2014?
A. IIHF World Championship
B. Olympic Games
C. World Junior Championship
D. World Cup of Hockey
Answer: A. IIHF World Championship
Q19. Who is Andrei Vasilevskiy’s father, a former professional goaltender?
A. Sergei Vasilevskiy
B. Andrei Vasilevski
C. Alexei Vasilevskiy
D. Igor Vasilevskiy
Answer: B. Andrei Vasilevski
Q20. In the 2020 Stanley Cup Playoffs (which included play-in games), Vasilevskiy set an NHL record for most playoff wins by a goaltender in a single postseason with how many?
A. 15
B. 16
C. 18
D. 20
Answer: C. 18
Q21. What was Vasilevskiy’s regular-season record (wins-losses-OT) in his second Vezina-winning season of 2025–26?
A. 35-18-5
B. 39-15-4
C. 42-12-3
D. 36-16-6
Answer: B. 39-15-4
Q22. Through the end of the 2025–26 season, approximately how many regular-season NHL games had Vasilevskiy appeared in?
A. 450
B. 520
C. 650
D. 598
Answer: D. 598
Q23. Vasilevskiy was the first goaltender selected in which NHL Entry Draft year?
A. 2011
B. 2012
C. 2013
D. 2014
Answer: B. 2012
Q24. In the 2021 Stanley Cup Playoffs, Vasilevskiy finished with which approximate GAA and save percentage while winning the Conn Smythe Trophy?
A. 1.90 GAA and .937 SV%
B. 2.40 GAA and .910 SV%
C. 2.15 GAA and .920 SV%
D. 2.00 GAA and .930 SV%
Answer: A. 1.90 GAA and .937 SV%
Q25. Which of the following awards has Vasilevskiy not won?
A. Vezina Trophy
B. Conn Smythe Trophy
C. Hart Memorial Trophy
D. Stanley Cup
Answer: C. Hart Memorial Trophy









