Ronaldo Souza Quiz Questions and Answers

Q1. What is Ronaldo Souza’s full name?
A. Ronaldo Souza Silva
B. Ronaldo Souza dos Santos
C. Ronaldo Souza Machado
D. Ronaldo Jacare Santos
Answer: B. Ronaldo Souza dos Santos

Q2. What does the nickname “Jacare” mean in Portuguese?
A. Alligator
B. Jaguar
C. Panther
D. Crocodile
Answer: A. Alligator

Q3. When was Ronaldo Souza born?
A. December 7, 1979
B. July 7, 1980
C. December 17, 1978
D. January 7, 1981
Answer: A. December 7, 1979

Q4. In which Brazilian city was Ronaldo Souza born?
A. Manaus
B. Rio de Janeiro
C. Vila Velha
D. Sao Paulo
Answer: C. Vila Velha

Q5. At approximately what age did Souza begin training in Judo and Brazilian Jiu-Jitsu?
A. 12
B. 15
C. 17
D. 20
Answer: C. 17

Q6. Under which coach did Souza primarily train and receive his BJJ black belt?
A. Carlos Gracie Jr.
B. Henrique Machado
C. Marcelo Garcia
D. Roger Gracie
Answer: B. Henrique Machado

Q7. What is Souza’s highest reported BJJ rank?
A. 2nd degree black belt
B. 3rd degree black belt
C. 4th degree black belt
D. 5th degree black belt
Answer: C. 4th degree black belt

Q8. In which year did Souza win the ADCC World Championship in the 77–87 kg division?
A. 2003
B. 2005
C. 2007
D. 2009
Answer: B. 2005

Q9. Whom did Souza lose to in the absolute (open-weight) final at the 2005 ADCC?
A. Roger Gracie
B. Robert Drysdale
C. Marcelo Garcia
D. Braulio Estima
Answer: A. Roger Gracie

Q10. In 2009, Souza won an ADCC Superfight against which opponent?
A. Roger Gracie
B. Robert Drysdale
C. Andre Galvao
D. Kron Gracie
Answer: B. Robert Drysdale

Q11. Souza was inducted into the ADCC Hall of Fame as part of which class?
A. 2020
B. 2022
C. 2023
D. 2024
Answer: D. 2024

Q12. In which promotion did Souza make his professional MMA debut in 2003?
A. UFC
B. Strikeforce
C. Jungle Fight
D. DREAM
Answer: C. Jungle Fight

Q13. Who defeated Souza in his MMA debut?
A. Tim Kennedy
B. Jorge “Macaco” Patino
C. Gegard Mousasi
D. Luke Rockhold
Answer: B. Jorge “Macaco” Patino

Q14. Which title did Souza capture in Strikeforce in 2010?
A. Light Heavyweight Championship
B. Welterweight Championship
C. Middleweight Championship
D. Heavyweight Championship
Answer: C. Middleweight Championship

Q15. Whom did Souza defeat by unanimous decision to win the Strikeforce Middleweight title?
A. Robbie Lawler
B. Tim Kennedy
C. Luke Rockhold
D. Matt Lindland
Answer: B. Tim Kennedy

Q16. Against which fighter did Souza successfully defend the Strikeforce Middleweight title by submission?
A. Robbie Lawler
B. Luke Rockhold
C. Gegard Mousasi
D. Jason Miller
Answer: A. Robbie Lawler

Q17. Who dethroned Souza as Strikeforce Middleweight Champion in 2011?
A. Tim Kennedy
B. Robbie Lawler
C. Luke Rockhold
D. Yoel Romero
Answer: C. Luke Rockhold

Q18. In which year did Souza make his UFC debut?
A. 2011
B. 2012
C. 2013
D. 2014
Answer: C. 2013

Q19. How did Souza finish Chris Camozzi in his UFC debut?
A. Knockout (punches)
B. Arm-triangle choke
C. Rear-naked choke
D. Decision
Answer: B. Arm-triangle choke

Q20. What is Souza’s professional MMA record (wins-losses-no contests)?
A. 28-8-0
B. 26-10-1 NC
C. 24-12-0
D. 30-7-1 NC
Answer: B. 26-10-1 NC

Q21. Approximately how many of Souza’s MMA wins came by submission?
A. 8
B. 10
C. 14
D. 18
Answer: C. 14

Q22. In which weight class did Souza primarily compete throughout his MMA career?
A. Middleweight
B. Welterweight
C. Light Heavyweight
D. Heavyweight
Answer: A. Middleweight

Q23. Whom did Souza submit via guillotine choke in a notable UFC rematch?
A. Vitor Belfort
B. Gegard Mousasi
C. Chris Weidman
D. Derek Brunson
Answer: B. Gegard Mousasi

Q24. What was the method of victory in Souza’s win over Vitor Belfort at UFC 198?
A. Submission
B. Decision
C. TKO (punches)
D. Knockout (head kick)
Answer: C. TKO (punches)

Q25. Souza holds a black belt in which additional martial art besides Brazilian Jiu-Jitsu?
A. Karate
B. Taekwondo
C. Muay Thai
D. Judo
Answer: D. Judo