Mauricio Rua Quiz Questions and Answers

Q1. What is Mauricio Rua’s birthdate and birthplace?
A. November 25, 1981, Rio de Janeiro, Brazil
B. November 25, 1981, Curitiba, Brazil
C. May 22, 1980, Curitiba, Brazil
D. January 15, 2010, Curitiba, Brazil
Answer: B. November 25, 1981, Curitiba, Brazil

Q2. What is Mauricio Rua’s common nickname?
A. Ninja
B. Shaolin
C. Shogun
D. Rampage
Answer: C. Shogun

Q3. Which combat sport did Mauricio Rua begin training at age 15?
A. Brazilian Jiu-Jitsu
B. Wrestling
C. Muay Thai
D. Boxing
Answer: C. Muay Thai

Q4. At which academy did Mauricio Rua primarily train early in his career alongside his brother Murilo?
A. Brazilian Top Team
B. Chute Boxe Academy
C. Universidade da Luta
D. Kings MMA
Answer: B. Chute Boxe Academy

Q5. What is Mauricio Rua’s professional MMA record (wins-losses-draws)?
A. 27-14-1
B. 21-14-1
C. 27-7-1
D. 42-14-0
Answer: A. 27-14-1

Q6. How many of Mauricio Rua’s wins are by knockout/TKO?
A. 5
B. 1
C. 21
D. 14
Answer: C. 21

Q7. In what year did Mauricio Rua win the PRIDE Middleweight Grand Prix Championship?
A. 2003
B. 2005
C. 2007
D. 2010
Answer: B. 2005

Q8. Who did Mauricio Rua defeat in the finals of the 2005 PRIDE Middleweight Grand Prix?
A. Quinton Jackson
B. Alistair Overeem
C. Ricardo Arona
D. Antonio Rogerio Nogueira
Answer: C. Ricardo Arona

Q9. Which notable wrestler did Mauricio Rua submit with a kneebar in PRIDE?
A. Kevin Randleman
B. Mark Coleman
C. Hiromitsu Kanehara
D. Dan Henderson
Answer: A. Kevin Randleman

Q10. Against which fighter did Mauricio Rua suffer an elbow injury during a takedown attempt in PRIDE?
A. Quinton Jackson
B. Alistair Overeem
C. Mark Coleman
D. Chuck Liddell
Answer: C. Mark Coleman

Q11. Who was Mauricio Rua’s opponent in his UFC debut?
A. Chuck Liddell
B. Forrest Griffin
C. Lyoto Machida
D. Dan Henderson
Answer: B. Forrest Griffin

Q12. In which UFC event did Mauricio Rua win the Light Heavyweight Championship by knocking out Lyoto Machida?
A. UFC 104
B. UFC 113
C. UFC 128
D. UFC 139
Answer: B. UFC 113

Q13. Who defeated Mauricio Rua to take the UFC Light Heavyweight title?
A. Lyoto Machida
B. Rashad Evans
C. Jon Jones
D. Alexander Gustafsson
Answer: C. Jon Jones

Q14. Which fight between Mauricio Rua and Dan Henderson is widely regarded as one of the greatest in UFC history and was inducted into the UFC Hall of Fame?
A. UFC 76
B. UFC 134
C. UFC 139
D. UFC 97
Answer: C. UFC 139

Q15. What unique achievement does Mauricio Rua hold regarding knockouts of UFC Hall of Famers?
A. Most knockouts against them
B. Only fighter to submit three Hall of Famers
C. First to fight five Hall of Famers
D. Back-to-back KO wins over two Hall of Famers
Answer: D. Back-to-back KO wins over two Hall of Famers

Q16. What rank does Mauricio Rua hold in Brazilian Jiu-Jitsu?
A. Blue belt
B. Purple belt
C. Black belt
D. Brown belt
Answer: C. Black belt

Q17. Who awarded Mauricio Rua his BJJ black belt?
A. His brother Murilo
B. Antonio “Nino” Schembri
C. Wanderlei Silva
D. Quinton Jackson
Answer: B. Antonio “Nino” Schembri

Q18. Which family member of Mauricio Rua is nicknamed “Ninja” and is also an MMA fighter?
A. His father
B. His younger brother Marcos
C. His older brother Murilo
D. His wife Renata
Answer: C. His older brother Murilo

Q19. In what year did Mauricio Rua make his professional MMA debut?
A. 2000
B. 2005
C. 2002
D. 2007
Answer: C. 2002

Q20. Against which fighter did Mauricio Rua earn his only professional submission victory?
A. Kevin Randleman
B. Ricardo Arona
C. Forrest Griffin
D. Paul Craig
Answer: A. Kevin Randleman

Q21. What was the result of Mauricio Rua’s first fight against Lyoto Machida?
A. KO win
B. Submission win
C. Unanimous decision loss
D. Draw
Answer: C. Unanimous decision loss

Q22. Which PRIDE opponent did Mauricio Rua defeat with soccer kicks after breaking his ribs?
A. Alistair Overeem
B. Hiromitsu Kanehara
C. Antonio Rogerio Nogueira
D. Quinton “Rampage” Jackson
Answer: D. Quinton “Rampage” Jackson

Q23. What is Mauricio Rua’s height and typical fighting weight?
A. 5’11”, 185 lbs
B. 6’1″, 205 lbs
C. 6’3″, 225 lbs
D. 5’9″, 185 lbs
Answer: B. 6’1″, 205 lbs

Q24. In his rematch with Forrest Griffin at UFC 134, how did Mauricio Rua win?
A. Decision
B. Submission
C. KO in the first round
D. TKO in the third round
Answer: C. KO in the first round

Q25. Which academy or team did Mauricio Rua found with his brother after leaving Chute Boxe?
A. Kings MMA
B. Universidade da Luta
C. American Top Team
D. Black House
Answer: B. Universidade da Luta