Harry Vardon Quiz Questions and Answers

Q1. In which year was Harry Vardon born?
A. 1865
B. 1870
C. 1875
D. 1880
Answer: B. 1870

Q2. Where was Harry Vardon born?
A. St Andrews, Scotland
B. London, England
C. Grouville, Jersey (Channel Islands)
D. Prestwick, Scotland
Answer: C. Grouville, Jersey (Channel Islands)

Q3. What was Harry Vardon’s full name?
A. Harold William Vardon
B. Henry William Vardon
C. Harry James Vardon
D. Herbert William Vardon
Answer: B. Henry William Vardon

Q4. In which year did Harry Vardon die?
A. 1937
B. 1927
C. 1947
D. 1957
Answer: A. 1937

Q5. How many times did Harry Vardon win The Open Championship?
A. 4
B. 5
C. 6
D. 7
Answer: C. 6

Q6. Which major championship did Harry Vardon win in 1900?
A. The Open Championship
B. U.S. Open
C. PGA Championship
D. Masters Tournament
Answer: B. U.S. Open

Q7. With which two golfers did Harry Vardon form the “Great Triumvirate”?
A. Old Tom Morris and Young Tom Morris
B. Willie Park Jr. and Arnaud Massy
C. Francis Ouimet and Ted Ray
D. J.H. Taylor and James Braid
Answer: D. J.H. Taylor and James Braid

Q8. What is the overlapping grip popularized by Harry Vardon commonly called?
A. Interlocking grip
B. Baseball grip
C. Vardon grip
D. Ten-finger grip
Answer: C. Vardon grip

Q9. In which year did Harry Vardon win his first Open Championship?
A. 1894
B. 1896
C. 1898
D. 1900
Answer: B. 1896

Q10. At which course did Harry Vardon win his first Open Championship?
A. Prestwick
B. St Andrews
C. Royal St George’s
D. Muirfield
Answer: D. Muirfield

Q11. Whom did Harry Vardon defeat in a play-off to win the 1896 Open Championship?
A. J.H. Taylor
B. James Braid
C. Willie Park Jr.
D. Arnaud Massy
Answer: A. J.H. Taylor

Q12. In which years did Harry Vardon win consecutive Open Championships?
A. 1896 and 1897
B. 1898 and 1899
C. 1900 and 1901
D. 1911 and 1912
Answer: B. 1898 and 1899

Q13. At which course did Harry Vardon win the 1903 Open Championship?
A. Muirfield
B. Royal St George’s
C. Prestwick
D. Hoylake
Answer: C. Prestwick

Q14. Who finished runner-up to Harry Vardon in the 1903 Open Championship?
A. His brother Tom Vardon
B. James Braid
C. J.H. Taylor
D. Arnaud Massy
Answer: A. His brother Tom Vardon

Q15. What serious illness did Harry Vardon contract around the time of his 1903 Open victory?
A. Pneumonia
B. Tuberculosis
C. Polio
D. Scarlet fever
Answer: B. Tuberculosis

Q16. In which year did Harry Vardon win his fifth Open Championship?
A. 1905
B. 1908
C. 1913
D. 1911
Answer: D. 1911

Q17. Whom did Harry Vardon defeat in a play-off for the 1911 Open Championship?
A. J.H. Taylor
B. James Braid
C. Arnaud Massy
D. Francis Ouimet
Answer: C. Arnaud Massy

Q18. In which year did Harry Vardon claim his record sixth Open Championship title?
A. 1911
B. 1912
C. 1913
D. 1914
Answer: D. 1914

Q19. At approximately what age did Harry Vardon win his sixth Open Championship?
A. 44
B. 40
C. 34
D. 50
Answer: A. 44

Q20. What nickname was Harry Vardon given by fellow professionals due to his fluid swing?
A. The Greyhound
B. The Stylist
C. The Juggernaut
D. The Machine
Answer: B. The Stylist

Q21. In approximately which year did Harry Vardon turn professional?
A. 1890
B. 1885
C. 1895
D. 1900
Answer: A. 1890

Q22. Which trophy is awarded annually by the PGA of America in Harry Vardon’s honour for the lowest scoring average?
A. Ryder Cup
B. Vardon Trophy
C. Claret Jug
D. Walker Cup
Answer: B. Vardon Trophy

Q23. In which year was Harry Vardon inducted into the World Golf Hall of Fame?
A. 1954
B. 1964
C. 1984
D. 1974
Answer: D. 1974

Q24. What style of clothing did Harry Vardon help popularize among golfers?
A. Full suits and ties
B. Knickerbockers
C. Shorts and polo shirts
D. Traditional Scottish kilts
Answer: B. Knickerbockers 

Q25. Who is generally credited with originating the overlapping grip that Vardon popularized?
A. Johnny Laidlay
B. Old Tom Morris
C. J.H. Taylor
D. Willie Park Jr.
Answer: A. Johnny Laidlay