Gary Player Quiz Questions and Answers

Q1. In which city and country was Gary Player born?
A. Cape Town, South Africa
B. Johannesburg, South Africa
C. Durban, South Africa
D. Pretoria, South Africa
Answer: B. Johannesburg, South Africa

Q2. What is Gary Player’s full name?
A. Gary James Player
B. Gary John Player
C. Gary Jim Player
D. Gary Joseph Player
Answer: A. Gary James Player

Q3. On what date was Gary Player born?
A. November 1, 1935
B. October 15, 1934
C. December 5, 1936
D. January 20, 1935
Answer: A. November 1, 1935

Q4. What famous nickname is most commonly associated with Gary Player due to his on-course attire?
A. The Golden Bear
B. The Shark
C. The King
D. The Black Knight
Answer: D. The Black Knight

Q5. At approximately what age did Gary Player turn professional?
A. 15
B. 17
C. 20
D. 22
Answer: B. 17

Q6. Which major championship did Gary Player win first?
A. The Open Championship
B. The Masters
C. U.S. Open
D. PGA Championship
Answer: A. The Open Championship

Q7. In which year did Gary Player win his first major title, the Open Championship at Muirfield?
A. 1957
B. 1959
C. 1961
D. 1963
Answer: B. 1959

Q8. How many major championships did Gary Player win in total during his regular career?
A. 7
B. 8
C. 9
D. 11
Answer: C. 9

Q9. Which of the following correctly lists the number of each major Gary Player won?
A. Masters 3, U.S. Open 1, Open 3, PGA 2
B. Masters 3, U.S. Open 2, Open 2, PGA 2
C. Masters 2, U.S. Open 1, Open 3, PGA 3
D. Masters 4, U.S. Open 1, Open 2, PGA 2
Answer: A. Masters 3, U.S. Open 1, Open 3, PGA 2

Q10. In which year did Gary Player complete the career Grand Slam by winning the U.S. Open?
A. 1961
B. 1962
C. 1965
D. 1968
Answer: C. 1965

Q11. At the 1965 U.S. Open, whom did Gary Player defeat in an 18-hole playoff to complete the career Grand Slam?
A. Arnold Palmer
B. Jack Nicklaus
C. Bob Goalby
D. Kel Nagle
Answer: D. Kel Nagle

Q12. Gary Player was the first non-American to win which major?
A. The Open Championship
B. The Masters
C. U.S. Open
D. PGA Championship
Answer: B. The Masters

Q13. In which year did Gary Player become the first non-American winner of the Masters?
A. 1961
B. 1962
C. 1964
D. 1965
Answer: A. 1961

Q14. Which two players completed the modern career Grand Slam before Gary Player?
A. Bobby Jones and Walter Hagen
B. Jack Nicklaus and Tiger Woods
C. Arnold Palmer and Sam Snead
D. Gene Sarazen and Ben Hogan
Answer: D. Gene Sarazen and Ben Hogan

Q15. At what age did Gary Player complete the career Grand Slam in 1965 (the youngest at the time)?
A. 26
B. 27
C. 29
D. 31
Answer: C. 29

Q16. In which years did Gary Player win the Masters Tournament?
A. 1961, 1974, 1978
B. 1962, 1972, 1978
C. 1959, 1968, 1974
D. 1965, 1974, 1978
Answer: A. 1961, 1974, 1978

Q17. Gary Player is the only 20th-century golfer to win The Open Championship in how many different decades?
A. Two
B. Three
C. Four
D. One
Answer: B. Three

Q18. In his dramatic 1978 Masters victory, how many strokes behind was Gary Player entering the final round before shooting a final-round 64?
A. Three
B. Five
C. Seven
D. Nine
Answer: C. Seven

Q19. Approximately how many official PGA Tour victories did Gary Player record?
A. 24
B. 28
C. 32
D. 40
Answer: A. 24

Q20. Roughly how many professional tournament victories worldwide is Gary Player credited with?
A. About 100
B. About 130
C. About 160
D. About 200
Answer: C. About 160

Q21. How many times did Gary Player win the South African Open?
A. 7
B. 10
C. 13
D. 15
Answer: C. 13

Q22. How many times did Gary Player win the Australian Open?
A. 5
B. 7
C. 9
D. 11
Answer: B. 7

Q23. Gary Player is the only player in history to complete the career Grand Slam on both the regular tour and which other tour?
A. European Tour
B. Sunshine Tour
C. Asian Tour
D. Champions (Senior) Tour
Answer: D. Champions (Senior) Tour

Q24. Approximately how many senior major championships did Gary Player win?
A. 5
B. 7
C. 9
D. 12
Answer: C. 9

Q25. In which year was Gary Player inducted into the World Golf Hall of Fame?
A. 1970
B. 1974
C. 1980
D. 1985
Answer: B. 1974